Oprettet af Camilla Bech Kjeldahl den 09. august 2019
Talentfulde unge skaber politiske og teknologiske fremskridt i kamp for klimaet
Over 400 talentfulde unge valgte at bruge sommerferien på Akademiet for Talentfulde Unge Øst sommer camp – en uge, hvor viden og handling blev forenet i konkrete løsninger på de store klimamæssige udfordringer, som vi står overfor.
’Vi har valgt at sætte klima på dagsordenen på årets sommer camp, fordi det er afgørende, at de unge selv involveres i at finde løsninger på de store klimamæssige udfordringer, vi står overfor. Flere tusinde unge verdenen over har stået side om side for at vise, at de tager klimaforandringerne alvorligt, og på sommer campen gav vi de skarpeste hoveder mulighed for at mobilisere kræfter til at skabe teknologiske og politiske fremskridt i kampen mod klimaforandringer’ fortæller sekretariatschef Ellen Smidt-Nielsen.
Henover campens fire dage er globale udfordringer blevet diskuteret, løsningsforslag forhandlet og fremtidige politiske og teknologiske fremskridt i kampen mod klimaforandringer fundet. Ugens intense arbejde kulminerede fredag med præsentationer for et stærkt panel af fageksperter bestående af Sekretariatschef Ellen Smidt-Nielsen fra ATU Øst, prodekan Kristian Lauta fra Københavns Universitet, ekspert i projektledelse Michael Bager samt Maria Blatt Bendtsen fra DTU.
Konkrete løsninger på globale udfordringer
Det stærke program satte bl.a. fokus på ungeinitiativer verden over, forhandlinger i FN-regi og modificering af DNA, der indgår i bæredygtige løsninger, hvor de talentfulde unge imponerede med deres bud på, hvordan vi sikrer en bedre fremtid.
’Eleverne er blevet undervist på et niveau, der svarer til akademi- og diplomuddannelserne i projektledelse, og jeg er imponeret over, hvordan de har kunnet konsumere så meget stof på få dage – og ikke nok med det, også har kunnet direkte anvende det på konkrete cases ud fra virksomheder som Arla, Maersk, Vestas m.fl. Engagementet og stemningen på holdene på ATU Øst er uden sidestykke – de er ægte talenter, og de tør bruge deres talenter, som kan ses i mange variationer’ fortæller ekspert i projektledelse Michael Bager.
Blandt de innovative løsninger var bl.a. plastiknedbrydende alger, som gennem forskellige genteknologiske processer gøres i stand til at ’spise’ plastikken i verdenshavene samt forslag til en bæredygtig omstilling i Mærsk, som ikke blot indeholdte konkrete tiltag på en grøn fremtid men også en stærkere kommunikation udadtil. I FN-regi måtte de skarpe hoveder til forhandlingsbordet for at finde frem til de mest holdbare løsninger globalt – ikke en let opgave, da forhandlingerne er komplekse og kræver tillid.
’Det er fuldstændig afgørende for at kunne forstå international politik, at forstå hvad den globale klimakamp handler om – og hvorfor den ikke er løst. ATUs elever arver denne nærmest uløselige livsknude – men hvis nogen kan løse den, er det dem’ fortæller prodekan og årets underviser på ATU Øst 2019 Kristian Lauta.
Danske Gymnasier støtter op om udviklingen af talentfulde unge
Direktør fra Danske Gymnasier Jenny Bøving Arendt besøgte i dag Akademiet for Talentfulde Unge Østs sommer camp. Her tog hun del i den afsluttende præsentation af deltagernes nye ideer og mulige løsninger på, hvordan vi kan mobilisere unge i kamp for klimaet.
’Det har været imponerende at overvære de unges oplæg og se den begejstring og engagement, de kommer med. De tilegner sig, forstår og formidler viden på et meget højt fagligt niveau. Det er vigtigt, at der er et tilbud til de dygtigste elever som Akademiet for Talentfulde Unge’ udtaler Direktør fra Danske Gymnasier Jenny Bøving Arendt.